Scotch Malt Whisky

Scotch Malt Whisky
Single malt whisky

Tegenover de blended whisky's staan de single malt whisky's, die bestaan uit whisky's afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky's hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak; bijvoorbeeld de whisky's uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodium-achtige smaak. Single malts worden gedistilleerd in koperen potketels. Tijdens het bereiden past men de techniek eesten toe, waarbij de gemoute gerst wordt verhit door de warmte en rookgassen van een vuur dat vaak met een deel turf gestookt wordt. Deze turf of juist het ontbreken ervan heeft een sterke invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky.

Er zijn vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij:

Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock
Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn
Islay malt; van het eiland met die naam
Campbeltown malt; van stokerijen op de Mull of Kintyre, dat is het Zuid Westelijke gebied van het schiereiland Kintyre in Zuid West Schotland.
De Highland regio is erg groot en wordt vaak verder onderverdeeld in:

Northern Highlands
Western Highlands
Eastern Highlands
Speyside, in deze regio ligt de hoogste concentratie distilleerderijen.
Islands (Arran, Mull, Jura, Skye, Orkney)

Fles "25 years old" single malt whisky uit de "Fine Oak" series
Het maken van single malt whisky is niet enkel voorbehouden aan Schotland. Ook in andere landen wordt single malt whisky gemaakt, bijvoorbeeld in Japan, Brazilië, Frankrijk, Canada, India, Nieuw-Zeeland, op Tasmanië en zelfs in Nederland en België. In Wales wordt sinds kort weer single malt whisky gemaakt, nadat de whisky-industrie daar 100 jaar had stilgelegen. De naam van deze whisky is Penderyn.

Het volgens velen ideale whiskyglas voor een single malt is een niet al te groot tulpvormig glas op een voetje. Het glas is dan klein genoeg om de geur niet al te snel te laten vervliegen, en groot genoeg om ook de neus mee te betrekken bij het nuttigen van de whisky. Het cognacglas voldoet over het algemeen ook prima. Een single malt drinken uit een tumbler is volgens sommige kenners not-done: de tumbler is geschikt voor whisky on the rocks (met ijs), en volgens hen dus niet voor een single-malt. Overigens zijn er ook single-malt-distilleerderijen die kleine rechte glazen verkopen met hun logo er op.

Het toevoegen van een of enkele druppels water zet een proces in gang dat de geur beter vrijmaakt, en de smaak wat verzacht. Te veel water is echter funest, net als het gebruik van ijs, omdat de kou ervoor zorgt dat de smaaksensatie minder wordt.


bron: Wikipedia

Contactgegevens

  • Drankenspecialist van Rooij
  • T: 0345-514374
  • Chopinplein 7
  • Culemborg
  • KvK: 11011255
  • BTW: NL805819976B01
  • Volg ons op facebook
© 2015 - 2021 Drankenspecialist René van Rooij - Designed by PeterSwebsites

Drankenspecialist van Rooij staat voor verantwoord genieten.
In onze winkel en online vragen wij naar de leeftijd van onze bezoekers.
Ben jij 18 jaar of ouder?